Wat is overal?

Op een dag had ik het genoegen om Over en Al te ontmoeten. Ze kwamen mij op het eerste gezicht voor als twee doodnormale mensen. Niets bleek minder waar. Zij wisten mij te vertellen dat zij verantwoordelijk zijn geweest voor het ontstaan van Overal. Aangezien onze (Nederlandse) wereld ongeveer dagelijks te maken heeft met Overal had ik wel oren naar dit verhaal. Wij gebruiken Overal vaak genoeg. Lang geleden is het een onderdeel van onze taal geworden. Daarmee werd het een van de vele woorden waarmee we ons uitdrukken. Een paar letters achter elkaar geplakt en er ontstond een woord. Maar niet zo maar een woord!

Net zoals in andere grote liefdesverhalen is de ontmoeting tussen Over en Al ook een bijzonder moment. Het was op een donkere dag dat Over de aandacht van Al trok. De grijze wolken leken vanuit de hemel de bomen en huizen te grijpen waardoor deze dag iets onheilspellends over zich had. Al liep door de straten met een gek gevoel in haar buik. Ze kon het niet plaatsen. Totdat om de hoek een verschijning aan kwam lopen. Het was Over. Plots was alles Overbelicht. De wolken schoven een beetje opzij om een straal zonlicht door te laten. Het ongrijpbare gevoel in haar buik verdween pardoes. Ze was Overrompeld. Hoe kon een persoon alles zo Overbelichten?

Vol nostalgie vertelt Al mij hoe deze dag haar voorgoed veranderde. Ze omschreef het als volgt: “Vanaf het moment dat Over zijn intrede in mijn leven maakte, werd het duidelijk wat er ten alle tijden toe doet. Ik kon voelen dat het Overstroomt, het is Overdadig. Maar alleen als je het durft te zien.”

Voor even was ik er stil van. Het kwam op me over als een mooi moment, deze ontmoeting. Ik had het idee erbij te zijn geweest door de manier waarop ze Over hem sprak. Maar er was nog wel iets wat me verwarde. Hoe zag Over eruit? Wat voor soort persoon was het? Dus ik vroeg Al: “Ik kan me geen voorstelling van Over maken. Kun je hem nader omschrijven?”

Al keek mij aan en lachte. “Over is het licht waardoor plaats en ruimte zichtbaar worden. Hij zorgt ervoor dat je alles wat ziet en hoort kunt plaatsen. Het is dankzij Over dat ik me besefte wat het belang is van de plek der dingen.”

Net nadat Al was uitgesproken, kwam Over naast ons zitten. Natuurlijk was ik onder de indruk van de manier waarop Al sprak over haar ontmoeting. Maar ik was ook benieuwd naar hoe Over deze dag had beleefd en wat zijn gevoelens bij Al waren. Ik vroeg hem: “Wat gebeurde er toen je Al ontmoette?” Hij keek opzij naar Al en ik zag hoe ze elkaar recht in de ogen aankeken. Als ik er niet bij was geweest had ik het niet geloofd, maar er leken vonken tussen hen beide te bestaan op het moment dat hun blikken kruisten.

Toen vertelde hij me dat hij niet verwacht had ooit iemand te ontmoeten die Alles bevrijdde. Hij zei: “Al is het begin, einde en Alles daartussen in één waardoor tijd ervaren kan worden. De dimensie van Al is een voor ons vanzelfsprekend onderdeel van het mens-zijn geworden. Altijd is het er. Dat maakt Almachtig. Al wordt door de hedendaagse mens gebruikt als bijwoord om tijd uit te drukken of als onbepaald voornaamwoord om ‘alles’ in een ander jasje te steken.”

Hier moest ik even over nadenken. Toen realiseerde ik me dat Over gelijk had, en wij inderdaad ‘al’ wel eens gebruikten als taalinstrument om bijvoorbeeld te stellen: ‘Al wat is geweest…’ Ik vroeg hem waarom we dat zijn gaan doen, waarop Over antwoordde:

“Wat is een moment zonder tijd? Een mijmering uit het verleden of een visioen uit de toekomt, misschien een realisatie van het heden. Het woord ‘Al’ betekent onder andere ‘alles’ of ‘geheel’ en ‘tezamen genomen’. Denk hier eens over na.”

Er leek geen einde te komen aan alle raadsels. Ik wendde me tot Al in de hoop dat zij me duidelijkheid kon bieden. Ik vroeg haar: “En waar komt Over dan vandaan?” Daarop moest Al een beetje lachen. Terwijl ze naar Over keek vroeg ze mij:

“Wat is een plaats zonder naam?” Ik zuchtte omdat ik werkelijk geen idee had wat ik hierop moest antwoorden. Ze besloot me uit mijn lijden te verlossen. “Een ruimte, een plek, een bestemming waar alleen het lot je zou kunnen brengen. Het woord ‘Over’ betekent volgens jullie woordenboek onder andere ‘langs de oppervlakte van’. Misschien brengt Over je langs Alle plekken aan de oppervlakte van deze aarde.”

Mijn verbazing werd groter met de minuut. In het bijzijn van deze twee mysterieuze personen was ik tegelijkertijd meer te weten gekomen én in meer verwarring gebracht. Dit alles kreeg nog een andere wending toen ze mij vertelden wat ze besloten te doen nadat ze elkaar hadden ontmoet.

“We beseften ons hoe bijzonder het is wanneer twee verschillende, doch elkaar aanvullende en versterkende personen elkaar weten te vinden. Daarom besloten we onze krachten te bundelen en Overal te scheppen. Hierin konden onze individuele krachten een connectie aangaan waarmee we hopen een ieder verder te brengen. Wij zijn van mening dat Overal niet alleen een woord is maar ook een instrument voor mensen om in te kunnen zien dat OVERAL Altijd bestaat en Overblijft.”

Zonder de verhalen van Over en Al had ik nooit in kunnen zien waar het woord Overal precies vandaan komt. In feite is Overal een combinatie van twee belangrijke elementen uit een mensenleven: tijd (Al) en ruimte (Over). Wie had ooit gedacht dat achter een enkel woord dergelijke geschiedenis schuil zou gaan?


Bovenstaand (fictioneel) verhaal is geschreven door Neeltje de Quaij.